پینک فلوید و نگاهی به آلبوم فاینال کات Final Cut

شاید در میان تمام دیسکوگرافی پینک فلوید ، آلبوم فاینال کات کمتر از مابقی آثارشان مورد استقبال قرار گرفته باشد. راجر واترز دراین مرثیه که رویای به پایان رسیدن جنگ را به تصویر می کشد، فریاد بی صدایی را که در درون شما نهفته است به میزانی درست و حساب شده بر می انگیزد.

پینک فلوید و نگاهی به آلبوم فاینال کات Final Cut

نگاهی دیگر به آلبوم " فاینال کات Final Cut " از گروه پینک فلوید

(نویسنده : طاهر مجیدی)

 

شاید در میان تمام دیسکوگرافی پینک فلوید ، این آلبوم کمتر از مابقی آثارشان مورد توجه و استقبال قرار گرفته باشد ، دلایل این اتفاق متعدد هستند اما برای تعدادی از منتقدین و علاقمندان به موسیقی، این جدی ترین و تاریک ترین آلبوم پینک فلوید شناخته می شود . واژه هایی از قبیل "احساسی"، " زیبا" ، " شاهکار" و یا حتی " اثر بدیع" ،  به معنای واقعی از توصیف این اثر استثنایی عاجز هستند. در توصیف این آلبوم نمی توان صرفا به همین اکتفا کرد که این آلبوم اثریست که در آن راجر واترز برای اولین بار روح خود را در مقابل احساسات واقعی که در اعماق درونش در مورد خاطره ی پدرش انباشته بود، عریان می کند.


اگر به شنیدن موسیقی آنالوگ علاقمند هستید، برای خرید صفحه گرام پینک فلوید PinkFloyd به لینک زیر وارد شوید :

Pink Floyd - The Final Cut / 1 LP


نمی توان تنها گفت که این آلبوم اثریست که در آن مایکل کامن (رهبر ارکستر فیلامونیک ملی) کیبوردها را در دست گرفت تا برای اولین بار جای ریچارد رایت را بگیرد؛ صرفا نمی توان گفت که این آلبوم آخرین آلبوم پینک فلویدی است که جیمز گوتری تهیه و تنظیم کرده است. این آلبوم در واقع جواهر صیقل خورده ایست که به شیوه ای هنرمندانه خلق شده و در هر یک از آهنگ هایش حرفی برای گفتن دارد و قطعه های موسیقایی بسیار تاریک و عمیقی را که دربردارنده ی احساس ترس، رنج و اندوه هستند، به شنونده القا می کند.

راجر واترز دراین مرثیه که رویای به پایان رسیدن جنگ را به تصویر می کشد، فریاد بی صدایی را که در درون شما نهفته است به میزانی درست و حساب شده بر می انگیزد، حرف های ناگفته ی نهفته در درونتان را به میزانی دقیق و لازم بر روی لبانتان جاری می کند، تمام وقت هایی را که شما در درون یک خواب و رویا بیدار بوده اید مجسم می کند و با این کار شما را در مقابل خودتان قرار می دهد تا با "ضمیر درونی تان" روبه رو شوید و از دریچه ی چشم ها و گوش های واترز نبردی که در درونتان به راه افتاده است، را به وضوح ببینید و لمس کنید.

این آلبوم شبیه به مسیریست که طی آن، از آهنگ "رویای پس از جنگ Post war dream " تا آهنگ  "دو خورشید در لحظه ی غروب Two suns In the sunset "، شنونده بارها از قطعه های گیتارنوازی بسیار متلاطم و لحظه های خشک و خالی نواختن درامز عبور می کند. در این آلبوم گیلمور و میسون سعی کرده اند تا با هماهنگی کامل با تنظیم سمفونیک کامن و پیروی از اصول آهنگسازی واترز شاهکاری تکرار ناشدنی خلق کنند. آهنگ های مشترک مانند "چشم های پارانوئید Paranoid eyes "، "بندر ساوثهمپتون Southampton Dock " و "الان نه، جان Not now John " فضا های احساسی متنوعی را به تصویر می کشند اما ویژگی خاصی که در بین همه ی آنها مشترک است این است که درهمه ی این آهنگ ها شیوه ی تنظیم آلبوم "برش نهایی Final Cut" به کار رفته است، همه ی آنها به نوعی یادآور تجربه ها و خاطرات واترز هستند، اما مهمتر از همه این که اعضای گروه به درستی تشخیص داده اند که چطور این آلبوم آخر خودشان را سرهم بندی کنند تا اثری متقاعد کننده و باورکردنی از آب در بیاید.

این آلبوم ، در واقع پایان یک دوره برای گروه و سرآغاز یک دوره ی جدید و تجربه ای متفاوت از تجربه ی کار گروهی در پینک فلوید برای تعدادی از اعضای این گروه به شمار می آید. واترز کار بر روی 5 آلبوم را به تنهایی آغاز کرده بود، رایت نیزوقتی آلبوم "رویای خیس Wet Dream " را بیرون داد، کار انفرادی خود را در اوایل دهه ی 80 آغاز کرده بود، و گیلمور نیز پس از تجربه ی کار گروهی این بار با آلبوم "چهره ها Faces " خودش را مطرح کرد.


اگر به شنیدن موسیقی آنالوگ علاقمند هستید، برای خرید صفحه گرام پینک فلوید PinkFloyd به لینک زیر وارد شوید :

Pink Floyd - The Final Cut / 1 LP


بقایای آلبوم " برش نهایی Final Cut " را می توان هنوز هم در کارهای دیگر گروه مثل ("زوال زودگذر عقل A momentary lapse of reason " و " ناقوس  جدایی Division bell ") و یا حتی در آلبوم زنده ی راجر با نام "در جسم In the flesh " به وضوح احساس کرد.

 به عقیده ی من این آلبوم " فاینال کات Final Cut " ، می توان این آلبوم را بهترین اثر پینک فلوید دانست .این آلبوم از همان لحظه های اولش با مضامین عرفانی و محزون خود قلب انسان را تسخیر میکند.  بسیاری معتقدند این آلبوم پینک فلوید نقص هایی دارد، به عنوان یک اثر راک اصلا انسجام ندارد و منتقدانش را متقاعد نمی کند.اما اگر بخواهیم کل ماجرای این آلبوم را بخوبی حس کنیم باید چشمانی باز تر و گوش هایی شنواتر داشته باشیم و بدون هیچ مقاومتی خودمان را به جریان این آلبوم بسپاریم و اجازه دهیم که ما را با خود به هر جا که می رود ببرد. آلبوم پینک فلوید واقعی به این آلبوم می گویند، آلبومی که هم آغازگر و هم پایان بخش این سبک است.

"برش نهایی Final Cut" یک آلبوم شاعرانه بسیار زیبا با اشعار سنگین است که به هیچ وجه به شنونده ی خود احساس شادمانی و خوشحالی القا نمی کند.ارزش واقعی این آلبوم در این واقعیت نهفته است که  این آلبوم فلوید ناقل مفهوم و پیغامی است که انسان های بسیاری در بریتانیا در آن زمان با آن همدردی می کردند.

 

پس از یک دوره ی آشفتگی کامل در کار این گروه ، که به دنبال آن ریچارد رایت سرانجام تصمیم به کناره گیری از حرفه اش گرفت، راجر واترز اداره ی همه ی کارهای گروه پینک فلوید را بر عهده گرفت. رفته رفته در جریان همکاری با دیوید گیلمور و نیک میسون، ایده ی آلبوم بعدی گروه در ذهن واترز شکل گرفت و در انتها، به شکل سفری کابوس وار در قالب آلبوم "برش نهایی Final Cut" به ثمر نشست. هیچ کسی انتظار نداشت که این آلبوم بتواند به اندازه ی آلبوم "دیوارThe Wall" یا سایر کارهای قبلی گروه خوب از آب در بیاید، چرا که این آلبوم اساسا بر پایه ی چیزی که از کار بر روی آلبوم "دیوارThe Wall" برجا مانده بود، شکل گرفت. اما با وجود اینکه همه چیز دست به دست هم داده بود که ارزش پروژه ی راجر واترز را زیر سوال ببرد، حاصل نهایی این کار اوپرای راک کوچکی بود که به طرز باورنکردنی همگان را تحت تاثیر قرار داد.

واترز دراشعار این آلبوم، که مضمونی ضد جنگ دارد، سعی بر آن دارد تا خیانت دولت بریتانیا به ارتش خودش را به تصویر بکشد. شاید برای خیلی ها ماجرای این آلبوم چندان جالب نباشد و آن را به "احساسات واترز به پدرش" ربط بدهند. اما کسانی که چنین برداشتی از محتوای این آلبوم کرده اند حقیقتا از درک مضامین عمیقی که در آن نهفته است بازمانده اند. جنگ جهانی دوم در این آلبوم صرفا در نقش پیش زمینه و بستری برای یک اتفاق آورده شده است که هدف از آن برجسته نمودن یک رویای پس از جنگ است که انگیزه ی لازم برای جنگیدن را به افراد داده است. رویای پس از جنگ این است که حاصل پیروزی در جنگ جامعه ای سرشار از صلح و آرامش برای هر انسانی خواهد بود، و اینکه دیگر انسان ها وقتی با هم اختلاف نظر داشتند، به جنگ متوسل نخواهند شد. پس بیایید با هم قدم در این راه بگذاریم، بجنگیم و پیروز شویم  و به نسل های آینده مان بیاموزیم که جنگ به هیچ وجه راه حل مشکلات و اختلافات نیست.

 

بسیاری این اثر را، به علت شباهت های بسیاری که با آلبوم "دیوار"دیوارThe Wall"" دارد، تنها به چشم ادامه دهنده ی آلبوم قبلی گروه می بینند. یکی از اعتراضاتی که دیوید گیلمور در مورد محتوای این آلبوم داشت، گنجاندن مواردی بود که قبلا درتولید آلبوم "دیوار"دیوارThe Wall"" مورد قبول واقع نشده و حذف شده بودند.

اگرچه که این آهنگ ها در چارچوب داستان آلبوم قبلی جا نمی گرفتند اما برای این آلبوم مناسب هستند. وقتی همین آهنگ ها از نو بازسازی و تنظیم شدند و در ترتیب فعلی شان قرار گرفتند، مفاهیم جدیدی شکل گرفت که جریان داستان را به کلی عوض کرد.

همه چیز در این آلبوم Pink Floyd ، از طراحی جلد تا آوازهای پر احساس راجر واترز، چنان تاثیرگذارند که ما را برای همیشه عاشق این اثر کرده است. موسیقی این آلبوم چندان متنوع نیست، تنها در چند جا، قطعه هایی از ساکسیفون یا تکنوازی گیتار به چشم می خورد، اما دقیقا همانطوری که دستکش با دست جفت و جور می شود، این موسیقی نیز با محتوای آلبوم هماهنگ و جفت و جور است. این آلبوم یک افسانه ی کوتاه تاریک است که حتی یک لحظه ی شادی را نیز برای شنونده اش به ارمغان نمی آورد به همین خاطر نمی توان از یک طرفدار معمولی و غیر متخصص موسیقی پینک فلوید انتظار داشت که قدرت مطلق نهفته پشت این آلبوم را درک کند.

 

همه ی بخش های این آلبوم " فاینال کات Final Cut " از ابتدا تا انتها بسیار هنرمندانه خلق شده اند.

 

اگر به نظر شما قطعه ی پایانی آلبوم "دیوار" خیلی تاریک است، آلبوم "برش نهایی" با شما کاری می کند که دوست دارید برای حقارت نژاد بشر گریه کنید. و این کاریست که تنها از یک شاهکار موسیقی می توان انتظارش را داشت.

 


اگر به شنیدن موسیقی آنالوگ علاقمند هستید، برای خرید صفحه گرام پینک فلوید PinkFloyd به لینک زیر وارد شوید :

Pink Floyd - The Final Cut / 1 LP


 

1
تعداد نظرات
  نظرات

profile photo
سلام
ممنون بایت این متن زیبا
کلی بهره بردیم و به دانشمون افزوده شد .
نویسنده شاهین

نام
ایمیل
عنوان
نظر
تصویر امنیتی
وارد نمودن کد

آخرین اخبار

چهارشنبه 23 خرداد 1403 0 دیدگاه