هنگامی که شارژ بی سیم برای اولین بار در حدود سال 2012 وارد جریان اصلی دستگاه های هوشمند شد ، هیاهوی رسانه ای بسیار زیادی حول این تکنولوژِ ایجاد شد. نویسندگان فناوری به خوانندگان قول دادند که می توانند مجموعه کابل ها و آداپتورهای ناسازگار خود را دور بریزند. برای شارژ کردن، کافیست هنگار عبور از کنار میز ، دستگاه خود را روی آن قرار دهید ، مثل جادو.
اگرچه هنوز چند مشکل برای حل کردن وجود داشت، فناوری شارژ بی سیم به پیشرفت خود ادامه داد. امروزه، می توان با اطمینان گفت که شارژ بی سیم راحت و کارآمد بالاخره از راه رسیده است و این فناوری همچنان بهتر می شود.
آیا تبلیغات اولیه پیرامون این فناوری موجه بود؟ همانطور که مصرف کنندگان بیشتری متوجه سهولت و سادگی شارژ بی سیم می شوند، به نظر می رسد که پاسخ مثبت است.
تاریخچه شارژ القایی بی سیم
تمایل به بی سیم شدن چیز جدیدی نیست. تا زمانی که کاربردهای عملی برای آن وجود داشته است، مردم سعی کرده اند برق را بدون سیم انتقال دهند.
در اینجا جدول زمانی مختصری از سال های اولیه انتقال برق بی سیم آورده شده است:

با وجود این پیشرفت، موانع قابل توجهی برای انتقال کارآمد انرژِی به شکل بی سیم باقی مانده است. با کاربردهای عملی اندکی که یافت می شود، این فناوری در طی 100 سال به سمت جلو خزیده است. اما رونق دستگاه های تلفن همراه در آغاز قرن بیست و یکم انگیزه بزرگی را برای محققان ایجاد کرد تا دوباره شارژ بی سیم را بررسی کنند.
این بازار عظیم جدید برای شارژ بیسیم باعث پیشرفت هایی شده بود ، اما همچنان باعث ایجاد تضاد و سردرگمی برای مصرفکنندگان میشد. برای چندین سال از سال 2006، استانداردهای مختلف شارژ بی سیم برای برتری با یکدیگر رقابت کردند.
اینها شامل استاندارد Powermat (که توسط شرکتهایی مانند جنرال موتورز، استارباکس و دلتا ایرلاینز به تصویب رسید) و استاندارد Qi کنسرسیوم برق بیسیم بود (WPC) (برای اولین بار توسط بخش انرژی شرکت هایی مانند سامسونگ، گوگل و ورایزون پشتیبانی شد).
در این دوره، شارژ بی سیم از وعده خود برای آسان کردن استفاده از دستگاه های تلفن همراه کوتاهی کرد. اکثر برندهای گوشی های هوشمند تنها از یک استاندارد شارژ بی سیم پشتیبانی می کردند (البته به استثنای سامسونگ). این امر اغلب باعث میشود که مصرفکنندگان نتوانند از ایستگاههای شارژ بیسیم بدون یک قاب تطبیقی برای دستگاه خود استفاده کنند.
تا سال 2018، استاندارد Qi برنده شد. خانواده آیفون 8 اپل اولین نسل از گوشی های اپل بود که از شارژ بی سیم پشتیبانی می کرد. ورود Powermat به WPC و استفاده گسترده از استاندارد Qi به جنگ شارژهای بی سیم پایان داد.
در نهایت، شارژ بی سیم به لطف همه افرادی که از یک استاندارد واحد پیروی می کردند، عملی شد.
امروزه تقریباً هر شارژر بی سیمی از Qi استفاده می کند و اکثر دستگاه های تلفن همراه از شارژ بی سیم Qi پشتیبانی می کنند. شیشه ی پشتی موجود در بسیاری از گوشی های هوشمند جدید نشان دهنده تقاضای بسیار زیاد برای شارژ بی سیم است (قاب های پشتی فلزی با شارژ بی سیم تداخل ایجاد میکنند).
در آینده، میتوان انتظار داشت که شارژ بیسیم بسیار فراتر از گوشیهای هوشمند باشد. خیلی زود، لپتاپها، لوازم آشپزخانه و حتی ماشینهای برقی همگی ممکن است قابلیت شارژ بیسیم را داشته باشند.
شارژ وایرلس چگونه کار میکند؟
شارژ بی سیم بر اساس اصل القای الکترومغناطیسی کار می کند. همان اصلی که سالها در پس اجاقهای القایی الکتریکی وجود داشته است.
هم شارژر و هم دستگاه گیرنده دارای سیم پیچ های مخصوص شارژ بی سیم هستند. سیم پیچ فرستنده در پد شارژ قرار دارد. سیم پیچ گیرنده در پشت گوشی قرار دارد و به باتری متصل است.
سیم پیچ فرستنده، الکتریسیته را تبدیل به یک میدان الکترومغناطیسی متناوب می کند. هنگامی که سیم پیچ گیرنده در این میدان باشد، انرژی را به جریان الکتریکی تبدیل می کند که به باتری ارسال می شود.

تکامل Qi
استاندارد Qi ( به طور صحیح "چی" تلفظ می شود ) از مفهوم چینی جریان انرژی حیاتی در هر موجود زنده نامگذاری شده است.
استاندارد Qi که توسط WPC تنظیم شده است، مشخصات قدرت مختلفی را تعریف می کند که با مقدار انرژی بین شارژر و دستگاه مطابقت دارد. Qi همچنین دارای مشخصات انتقال داده است که به دستگاه امکان می دهد تا میزان بهینه انرژی را از شارژر بی سیم درخواست کند.

استاندارد Baseline Power Profile (BPP) تا 5 وات توان خروجی را پشتیبانی می کند. استاندارد Extended Power Profile (EPP) حداکثر 15 وات را پشتیبانی می کند. هر دو استاندارد های BPP و EPP برای شارژ دستگاه های تلفن همراه استفاده می شوند، اما EPP به لطف پشتیبانی از شارژ سریع پیشرفته تر است.
استاندارد Qi همچنین شامل استانداردی از توان متوسط است که در حال حاضر 30-65 وات را ارائه می دهد (انتظار می رود در نهایت بتواند تا 200 وات را پشتیبانی کند). این میزان توان برای دستگاه های بزرگتر مانند لوازم آشپزخانه، جاروبرقی های روباتیک، ابزارهای برقی و پهپاد استفاده می شود.

شارژ سریع با Qi
تفاوت بین BPP و EPP ممکن است فقط یک مبحث فنی به نظر برسد، اما تأثیر قابل توجهی بر تجربه شارژ بی سیم شما دارد. همه محصولات شارژ بی سیم برای دستگاه های تلفن همراه از BPP (حداکثر 5 وات) یا EPP (حداکثر 15 وات) استفاده می کنند، و ممکن است فکر کنید از آنجایی که شارژرهای EPP می توانند قدرت بیشتری تولید کنند، خرید شارژر EPP به طور خودکار منجر به شارژ سریعتر می شود. اما لزوماً اینطور نیست.
توانایی دستگاه تلفن همراه شما برای دریافت برق عامل محدود کننده در مورد سرعت شارژ است. بدون توجه به نوع شارژری که استفاده می کنید، دستگاه شما باید بتواند 7 وات برق دریافت کند تا بتواند شارژ بی سیم سریع داشته باشد.
توانایی گوشی شما برای دریافت توان خروجی توسط سازنده از پیش تعیین شده است. برای مثال مشخصات چند برند را مرور میکنیم:
اپل: 7.5 W
سونی: 11W
ال جی: 10W
گوگل: 12W
سامسونگ: 9W
سامسونگ برای ارائه توان بالاتر از 5 وات، فقط از شارژرهای بیسیمی پشتیبانی میکند که گواهینامه تکمیلی برق رسانی اختصاصی سامسونگ (PPDE) را دریافت کنند. شارژرهای EPP که تحت این پسوند تأیید نشدهاند، در صورت استفاده با تلفنهای سامسونگ، فقط با میزان واتاژ BPP شارژ میشوند.
مزیت اساسی شارژ وایرلس چیست؟
شلوغی کمتر
مزیت اصلی شارژ بی سیم دقیقاً در خود نام بی سیم است. شارژ بیسیم به هم ریختگی کابلهای شارژ را کاهش میدهد. تنها کابلی که به آن نیاز دارید کابل برق پد شارژ است.

شارژ راحت تر
شارژ بی سیم شما را از وصل کردن کابل به گوشی بی نیاز می کند. آیا تا به حال شده است که تلفن خود را به برق وصل کنید و ساعاتی بعد متوجه شوید که اتصال کابل درست برقرار نشده و تلفن شما هنوز خاموش است؟ شارژ بی سیم این مشکل را برطرف می کند. کافی است گوشی خود را روی پد شارژ خود قرار دهید تا بلافاصله شارژ شود.
عمر بیشتر دستگاه
عدم قطع و وصل کردن مکرر کابل به معنای فرسودگی کمتر درگاه شارژ تلفن شما است. از آنجایی که پورت شارژ یک نقطه رایج در خرابی دستگاه های تلفن همراه است، ممکن است با استفاده از شارژ وایرلس تلفن شما بیشتر عمر کند.
حل مشکل سازگاری کابل ها
عدم وجود کابل شارژ همچنین به این معنی است که می توانید با مشکل همیشگی کانکتورهای ناسازگار خداحافظی کنید. دیگر نگران نداشتن کابل لایتنینگ، USB-C یا Micro USB نباشید. همه دستگاه های Qi بر روی تمام پدهای Qi شارژ می شوند.
زباله های الکترونیکی کمتر
مزایای کاهش شلوغی الکترونیکی بسیار فراتر از نظم شخصی شماست. انقضای استانداردهای رایج در تجهیزات الکترونیکی منجر به حجم عظیمی از زباله های الکترونیکی غیرضروری می شود. استفاده گسترده از شارژ بی سیم می تواند به حل این مشکل کمک کند.
در حال حاضر، اکثر دستگاههای اندرویدی از پورتهای USB-C استفاده میکنند، در حالی که دستگاههای اپل منحصراً از رابط لایتنینگ خود استفاده میکنند. این بدان معناست که برای جابجایی از اندروید به اپل یا بالعکس، باید کابلهای شارژ جدید (و شاید آداپتورهای جدید) تهیه کنید. متأسفانه، کابل ها و آداپتورهای قدیمی شما به احتمال زیاد در محل دفن زباله قرار خواهند گرفت.
کابلهای شارژ ممکن است کوچک به نظر برسند ، اما معضل زبالههای الکترونیکی اینطور نیست.

در ژانویه 2020، پارلمان اروپا مقررات جدیدی برای ایجاد یک استاندارد شارژ واحد ، برای تولید کنندگان تلفن در اتحادیه اروپا وضع کرد. اتحادیه اروپا ادعا می کند که توافق بر روی یک استاندارد شارژر مشترک به تعدد شارژرها و 50 میلیون تن زباله الکترونیکی سالانه (16.6 کیلوگرم به ازای هر ساکن این قاره) پایان می دهد.
در مورد کاهش ضایعات الکترونیکی، شارژ بیسیم یک قدم جلوتر است. شارژ بی سیم Qi قبلاً به یک استاندارد شارژ جهانی دست یافته است. اپل، اندروید و گوگل همگی از استاندارد Qi پشتیبانی میکنند و آن را به قابل اعتمادترین استاندارد شارژ امروز تبدیل میکنند.
6 افسانه در مورد شارژ بی سیم
با وجود پیشرفتهای صورت گرفته، هنوز افراد زیادی در مورد شارژ بیسیم نگران هستند. بسیاری از این نگرانیها مربوط به روزهای ابتدایی گسترش شارژ بیسیم است، زمانی که استانداردهای این تکنولوژِی هنوز کاملاً اصلاح نشده بودند.
در اینجا برخی از رایجترین باورهای غلط در این باره را بررسی میکنیم:
1. شارژ بی سیم کند است
این تصور اشتباه ممکن است به زمان شارژرهای بی سیم 5 واتی بازگردد. آن موقع این روند قطعا کند بود. اما پدهای شارژ بیسیم سریع امروزی میتوانند 10 یا حتی 15 وات انرژی ارائه کنند که به همان سرعت یا حتی سریعتر از برخی شارژر های سیمی است.
2. شارژ بی سیم ناکارآمد است
تبدیل جریان الکتریکی به میدان الکترومغناطیسی و بالعکس باعث تلفات قابل توجهی در راندمان نمی شود. هنگام شارژ بیسیم میتوانید تا 80 درصد توان ورودی را بازیابی کنید، اما مطمئن شوید که شارژر بیسیم شما دارای طراحی سیم پیچ کارآمد است. شارژرهای بیسیم بدون گواهی یا ارزان قیمت از مواد و اجزای ضعیفی استفاده میکنند که میتواند بر کارایی دستگاه تأثیر بگذارد.
3. شارژ بی سیم خطرناک است
برخی از مردم فکر می کنند انرژی منتقل شده از طریق بی سیم می تواند برای بدن انسان خطرناک باشد. با این حال، القای مغناطیسی فقط در فواصل بسیار کوتاه کار می کند. در فاصله تنها 4 سانتی متری، شما کاملاً از هرگونه تأثیر بالقوه تابشی در امان هستید و همچنین پدهای شارژ دائماً تشعشعات الکترومغناطیسی ساطع نمی کنند. شارژرهای دارای گواهی Qi میدان شارژ مغناطیسی تولید نمی کنند مگر اینکه تلفن روی پد باشد.

4. شارژ بی سیم می تواند باتری گوشی شما را بیش از حد داغ کند
تمام شارژها (چه سیمی و چه بی سیم) مقداری گرما تولید می کنند، اما مهندسی برق جامدات می تواند سطح گرما را به اندازه کافی پایین نگه دارد تا از آسیب به باتری جلوگیری کند. به همین دلیل خرید شارژرهای بی سیم از برندهای معتبر ضروری است.
5. شارژ بی سیم مکرر باعث کاهش عمر باتری گوشی می شود
به طور کلی شارژ کردن تأثیری بر عمر باتری ندارد و شارژ بیسیم ممکن است در واقع از برخی کابلهای شارژ سریع ایمنتر باشد. شارژرهای بی سیم Qi نسبت به شارژ سیمی جریان کمتری مصرف می کنند که وضعیت شارژ پایدارتری را ایجاد می کند. شارژرهای بی سیم نیز شارژ کردن باتری را در طول روز آسان تر می کنند. با قرار دادن تلفن خود بر روی یک پد شارژ زمانی که از آن استفاده نمی کنید ، می توانید از افت باتری به زیر 50 درصد جلوگیری کنید. همین کار ممکن است طول عمر کلی باتری شما را افزایش دهد.

6. شارژ بی سیم در طول یک شب می تواند به گوشی شما آسیب برساند
برای بسیاری از افراد، مدت زمان شب تا صبح راحت ترین زمان برای شارژ است. با این حال، برخی نگران هستند که شارژ در هنگام خواب می تواند منجر به شارژ بیش از حد و آسیب احتمالی باتری شود. خوشبختانه، این چیزی نیست که نگران آن باشیم. باتری گوشی های هوشمند دارای سیستم کنترل شارژ هستند که به محض شارژ 100 درصدی باتری را از شارژر جدا می کند. مهم نیست که گوشی چقدر روی شارژر قرار داشته باشد. با رسیدن ظرفیت باطری به آخرین میزان خود ، جریان شارژ قطع خواهد شد. این امر هم برای شارژ بی سیم و هم برای شارژ سیمی صدق می کند.
آینده شارژ بی سیم
شارژ بی سیم آینده درخشان و روشنی در پیش رو دارد. تولیدکنندگان بیشتر و بیشتری از پشتیبانی Qi در تلفن های خود استفاده می کنند و سازندگان لوازم جانبی شارژ Qi را به دستگاه های بیشتری اضافه می کنند.
احتمالاً با پیشرفت فناوری شارژ، شارژ بیسیم تلفن هوشمندتان آسانتر میشود. سازندگانی مانند گوگل و سامسونگ اکنون در برخی مدل ها از شارژ بی سیم معکوس پشتیبانی می کنند که به تلفن ها اجازه می دهد تا تلفن های دیگر و دستگاه های کوچکتر مانند هدفون ها را به صورت بی سیم شارژ کنند.
خود پد شارژ هم می تواند تغییر کند. برخی از دستگاهها مانند مانیتورها و پدهای ماوس اکنون دارای شارژ بیسیم یکپارچه هستند. حتی سازندگان مبلمان نیز با ایجاد میزهای دارای قابلیت Qi وارد عمل می شوند. این دقیقاً همان نوع نوآوری است که مردم را در مورد شارژ بی سیم در اولین باری که به صحنه آمد بسیار هیجان زده کرد.
آیا نمی دانید چه زمانی دستگاه های بزرگتر سیم را قطع می کنند؟ این در حال حاضر اتفاق می افتد.
در ژوئن 2017، Dell اولین لپ تاپ جهان را روانه بازار کرد که می تواند با استفاده از فناوری شارژ رزونانس مغناطیسی به صورت بی سیم شارژ شود. میتوانید انتظار داشته باشید که تولیدکنندگان بیشتری لپتاپهای مجهز به شارژ بیسیم را در چند سال آینده تولید کنند.
هم چنین استاندارد آشپزخانه بی سیم Ki WPC تا 2200 وات را به صورت بی سیم به لوازم آشپزخانه تحویل می دهد.

وقتی صحبت از شارژ بی سیم می شود، دیگر آینده فرا رسیده است. هرگز زمان بهتری از الآن برای پذیرش این فناوری امیدوارکننده وجود نداشته است.
منبع: moshi.com