تاریخچه کنترلرهای گیم Game Controler
طراحی های کنترل های گیم خانگی به مرور ارگونومیک تر شدند و تکنولوژی های ارتباطی این محصولات هم مدام دستخوش تغییر بودند. با سیر تحول آنها در مقاله زیر آشنا خواهیم شد.
تاریخچه کنترلرهای گیم خالی از لطف نیست ، سال هاست که کنسول ها و کنترلرهای گیم شیفتگان دنیای بازی رو سرگرم کرده اند، اما سیر تحول ان ها درطول زمان پیدایش تا کنون هم بسیار جذاب، سیلی از تکنولوژی ها و طراحی ها به خدمت تولید این دست محصولات آمدند، طراحی ها به مرور ارگونومیک تر شدند و تکنولوژی های ارتباطی این محصولات هم مدام دستخوش تغییر بودند، در متن پایین شما را با سیر این محصولات از ابتدا تا کنون آشنا میکنیم :
Magnavox Odyssey 100 (1972)
این ممصول اولین کنسول تجاری خانگی برای بازی های ویدئویی بود، با کنترلر های آنالوگی که ظاهری شبیه اسباب های زندگی دوران پارینه سنگی ، این کنترلرهای بسیار ساده اما در دوره خودش اعجاب برانگیز و انقلابی ، دو امکان حرکت افقی و عمودی را به کاربر خود می داد. Magnavox Odyssey Shooting Gallery (1972) این تفنگ به عنوان اولین کنترلر به صورت تحرکی بود و مکانیزم کار آن به این صورت که شما به سمت چیزی همانند یک لامپ هدف گیری میکردید، و اگر اون هدف رو هدف گیری میکردین و به هدف میزدین بصورت مجازی به شما امتیاز می داد. Atari home pong console (1975) این کنسول جریان ساز بود و به نوعی تاریخ ویدئو گیم ها با این محصول شروع میشه، قویترین پردازنده ای که تا اون زمان در محصول مصرفی استفاده شده بود در این محصول به کار رفته بود و کنترلرهاش هم بر روی خود کنسول تعبیه شده بود. با چپ راست کردن صفحه و تکان دادن بالا پایین اهرم روی این کنسول حرکت های چپ و راست و بالا و پایین انجام می شد. Fairchild Channel F (1976) در این کنسول کنترلر های بر روی خود کنسول جای خود را به کنترلرهای مستقل داد و همچنین جهت های حرکتی از چهار جهت به هشت جهت بخاطر کنترل بیشتر کاربر ارتقا یافت، این نسل را می توان نسل دوم کنسول های ویدئویی دانست. Coleco Telstar Arcade (1977) این کنسول عنوان عجیب و غریب ترین کنترلر arcade رو نصیب خودش کرده.این کنسول سه تابع مختلف کنترلر رو ارائه میدهد، یک فرمان برای شبیه ساز رانندگی ، و همچنین دکمه هایی برای انجام بازی تنیس ، و همچنین دکمه هایی برای باز جک پاد ، متأسفانه بازی هایی که هز سه کنترلر رو به کار بگیرند هیچ وقت ساخته نشد، فقط طبق بررسی های ما برخی از بچه ها اونموقع از دکمه های بازی تنیس برای بازی شبیه ساز رانندگی استفاده می کردند. RCA Studio II (1977) این کنسول به نظر می رسید یک نسل از هم نسلان خود عقب تر بود، اگر می پرسید چرا باید دلیل آن را در بهره گیری از دکمه هایی بر روی یک پد روی خود کنسول دانست، این پدها و دکمه ها از پنج بازی که بر روی حافظه داخلی این کنسول قرار داشت پشتیبانی می کردند.
Atari 2600 (1977)
کنسولی بسیار پیشگام هم در کنترلر و هم در طراحی کنسول ، که توانست به موفقیتی جهانی دست پیدا کند.ما امروز به ترکیبی که آن زمان آتاری رقم زد هنوز پایبندیم یک کنسول و دو دسته، شاید ظاهر کار تغییر کرده باشد ، اما اصول همان است. Atari 5200 SuperSystem (1982) در حالی که تعدادی کنترلر با دکمه آمدند و موفق نشدند و رفتند ، آتاری ۵۲۰۰ با کنترلرهای دکمه ای سرانجام ظهور کرد.جوی استیک بر روی کنترلر ۵۲۰۰ با امکان گردش ۳۶۰ درجه امکان بیشتری نسبت به کنترلر هشت جهته می داد. حالت طراحی آن حس کنترل کننده کابین جنگنده تاندر برد بود که احساس بسیار خوبی را برای مخاطب تداعی میکرد. Casio PV1000 (1983) کاسیو !! کنسول؟! بله کنسول کاسیو ، این کنسول توسط بخش ساعت های دیجیتال کاسیو توسعه داده شد،این کنسول دارای ۱۶ بازی بود و از هشت رنگ در ساخت آن استفاده شده بود، جالب ترین بخش این کنسول بی نوا جوی استیک های آن بود که شبیه جوی استیک کابین خلبان بود. Nintendo Entertainment System (1983) در دهه ۱۹۸۰ همه جا صحبت از ویدئو گیم ها بود، با افول صنعت ساخت کنسول های گیم در آمریکا با شروع ساخت کامپیوترهای خانگی ، شاهد ظهور صنعت ویدئو گیم در ژاپن با شرکت نینتندو بودیم، درخشش این شرکت توانست دنیای این صنعت را دگرگون سازد. Sega Master System (1985) این کنسول تلاش سگا از آمریکای شمالی برای برتری بر نینتندو بود که توانسته بود بازار را تسخیر کند، اما با داشتن گرافیک برتر و همچنین کنترلر مشابه نینتندونتوانست به برتری و محبوبیت نینتندو غلبه کند. Sega Genesis/Mega Drive (1988) در نسل چهارم کنسول ها ، کمپانی سگا در اواخر دهه هشتاد با کنسول مگا درایو جنسیس وارد شد، در این زمان جنگ شرکت های تولید کننده کنسول به اوج خودش رسیده بود، کنترلر این کنسول طراحی ارکونومیک خوبی داشت و بسیار خوب در دست جا می گرفت. در طراحی کناره های آن از انحنای تیز استفاده شده بود که حالت هیجان و تهاجمی رو تداعی میکرد، در سال ۱۹۹۳ این کنترلر بخاطر بازی محبوب Street fighter 2 با شش دکمه عرضه شد. Commodore 64 Games System (1990)
این کنسول هرگز به موفقیت برادر خود که استفاده محاسباتی و برنامه نویسی مقدماتی داشت نرسید.اما این محصول با یک کنترلر بسیار درخشان و قابل اعتنا عرضه شد.این کنترلر که ظاهری همچون جوی استیک مانور پذیری و کنترل آتش هواپیماهای جنگنده داشت. و همچنین چهار مکنده در قسمت تحتانی آن قرار داده شده بود تا به میز چسبیده شود و در صورت هیجان زده شدن کاربر در هنگام بازی از افتادن کنترلر از روی میز جلوگیری کند. Super Nintendo Entertainment System (1990) کنترلر های این کنسول نسل تکامل یافته سری های قبلی است. طراحی آن بسیار ظریف و در عین حال اقتصادیست، دکمه ها در زیر انگشتان دست راست و جهت نما در زیر انگشتان دست چپ. بسیار ساده و راحت
Sega Activator (1993)
این کنترل مدت ها قبل از کنترلر نینتندو وی و کینکت به باز عرضه شد، اما بسیار ناموفق بود ، این کنترلر برای بازی های مبارزه ای وارد بازار شد، نتیجه اما شکست سنگین و عدم استقبال مخاطبان بود. Atari Jaguar (1993) در هنگام عرضه کنسول های نسل پنجم ، و یک سال قبل از ورود پلی استیشن ۱ به بازار ، آتاری غول قدیمی ساخت کنسول ویدئو گیم دست به ساخت کنسولی غیر متعارف زد، با کنترلری بسیار خارج از قاعده با تعداد زیادی دکمه بر روی یک صفحه این کنترلر تعداد دکمه هایش حتی از تعداد دکمه های تلفن بیشتر بود. Neo Geo CD (1994) یک کنسول گران قیمت بود که با یک کنترلر خاص به بازار عرضه شد، در این کنترولریک فرورفتگی برای قسمت جهت نما ایجاد شده بود که انگشت شست در آن قرار میگرفت تا در ساعات طولانی بازی دست کاربر خسته نشود.در کل یک حرکت به جهت راحتی کاربر.
Sony PlayStation (1994)
نمادی که مارو با دنیای دایره ، مثلث ، ضربدر و مربع آشنا کرد. سونی یک طراحی استادانه رو هم در کنسول و هم کنترولر به نمایش گذاشته بود، در کنترولر این طراحی به حدی بدیع بود که طراحی کنترولر کنسول سگا k one که در همان سال عرضه شده بود با شش دکمه بسیار خسته کننده و متعلق به قرون قبل به نظر بیاید. Nintendo 64 (1996) وقتی نینتندو جانشین SNES را معرفی کرد همه از دیدن کنترولر آن بسیار شوکهشدند، یک کنترولر نبوغ آمیز با طراحی سه شاخه، که تلفیقی از کنترولرهای دکمه ای و هم جوی استیک های اهرمی بود. در کل تجمیع این قابلیت ها در یک کنترولر برای اولین بار در این کنسول اتفاق افتاد.
Apple Bandai Pippin (1995)
عمر این کنسول اپل بسیار کوتاه بود که دلیل اصلی آن به قیمت بسیار بالا و نامتعارف آن در آن سال ها یعنی ۵۹۹ دلار باز می گشت.کنترولر این کنسول از طراحی بسیار زیبا و خیره کننده ای برخوردار بود،اپل در طراحی این کنترلر که استایل کلی آن از چند گیم پد قدیمی وام گرفته بود، با استفاده از یک گوی پیمایش نشانگر تنوع بدیعی ایجاد کرده بود.طراحی بومرنگی این کنترولر نتوانست دل مخاطبان را به دست آورد و خوشحالیم که با pippin از بین رفت، البته الهام بخش طراحی کنترولر پلی استیشن ۳ شد.
Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel (1997)
این کنترولر حیرت آور با سنسورهایی که درپدال های آن طراحی شده بود بسیار دنیای بازی های اتوموبیلرانی ویدئویی را تغییر داد. سنسورها و حسگرهای به کار رفته در این کنترولر به خوبی احساس سختی و ناهمواری رو به کاربر منتقل می کرد و هیجان این دست مسابقات روچند برابر. بی شک بعد از این کنترولر خلاقانه و بدیع دنیای بازی های ویدئویی تحول بزرگی را تجربه کرد. Sony PlayStation DualShock (1997) برجسته ترین کنترولر همه دوران ها که معیار طراحی و ساخت کنترولرها رو تغییر داد.تقریبن تمام کنترولرهای بازی های ویدئویی به غیر از wii پس از ارائه این کنترل پیرو مکتب ساخت این کنترولر بودند.یک شاهکار که همه چیز را در اختیار یک گیمر قرار می داد، یک نماد کمال مطلق که در یک قاب پلاستیکی قرار گرفته بود.
Sega Dreamcast (1998)
این کنسول که متعلق به نسل ششم کنسول هاست، در بخش کنترولر طراحی ناامید کننده ای داشت به نحوی که باعث عدم موفقیت کنسول Dreamcast کمپانی سگا شد، این کنترولر با دو کانکتور به دستگاه متصل می شد و یک صفحه دیجیتال داشت که برخی اطلاعات بازی بر روی آن درج می شد، دسته بسیار پهن و از ارگونومی بدی برخوردار بود و خب در مقابل Dual shock سونی که رقیبش محسوب می شد عملا از هیچ شانسی برخوردار نبود. Nintendo GameCube (2001) اهمیت کنترولر game cube نینتندو در تفاوت های طریف آن با کنترولر Dual shock سونی است.به نظر میرسه نینتندو متوجه شده طراحی جوی استیک بر روی گیم پد تجربه بهتری رو به کاربر نسبت به طراحی سنتی دکمه جهت نما منتقل میکنه.اما باز از یک دکمه که زیر انگشت شست قرار میگیره استفاده کردند و رنگ یکی از دکمه های نشانگر رو به جای خاکستری از زرد استفاده کردند. Microsoft's 'Fat' Xbox (2001) کنترولر Xbox سطح جدیدی از کیفیت را به مخاطبان خود عرضه کرد. همه چیز در جای مناسب قرار داشت در این کنترلر از جمله جای دکمه ها، اما تنها چیزی که برای کاربرها جای سئوال باقی گذاشته بود اندازه نامتعارف این کنترلر بود، بخصوص اینکه همه بخصوص در ژاپن کنترلر سرس اسلیم رو به عنوان یک کنترلر استاندارد پذیرفته بودند. Nintendo Wavebird (2002) اولین کنترلر بدون سیم در میان کنسول ها ، ابتدا با فرکانس پایین تر عرضه شد اما در نسخه بعدی فرکانس آن به دو گیگاهرتز ارتقا پیدا کرد، ظاهری شبیه نسل قبل کنسول ها ی نینتندو داشت، کنترلرهای بی سیم از دوران آتاری ۲۶۰۰ درمرکز توجه شرکت های سازنده برای استفاده بود، اما با این کنسول محقق شد.
Nintendo Wiimote and nunchuck (2006) با این کنسول نینتندو تمام قواعد بازی دنیای گیمرهارو شکست، نینتندو wii با موفقیت خیره کننده جهانی توانست قواعد جدیدی رو در دنیای گیم حاکم کند.کنترلرهای این کنسول هم یک کار به تمام معنا فوق العاده است، همه چیز یک ترکیب بی نظیر است که به کمک ما در اجرای هر چه بهتر بازی ها درآمده است. Microsoft Xbox 360 S (2005) از دیدگاه ما کنترلر Xbox 360 s. تکمیل کننده همان DNA کنترلر Dual shock سونی است.ارگونومی این کنترلر بسیار خوب شده با یک کیفیت ساخت خوب و دوام بلال به نحوی که فقط پرتاب آن به سمتتلویزیون می توانست آن را خراب کند.
Microsoft Kinect (2010)
یکی از شاخص ترین کنترلرهای بازار که بسیار پر سر و صدا بود، توجه های بسیاری را به خود جلب کرد، اما آیا به نظرتان این به منزله موفقیت تجاری این محصول؟ نه این محصول به هیچ عنوان موفقیت تجاری که انتظار می رفت به دست نیاورد.
PlayStation Move (2012)
کنترلر move سونی در ابتدای عرضه یک شکست بزرگ تجاری بود، پشتیبانی ضعیف در زمینه عرضه بازی و برخی مشکلات نرم افزاری باعث شد تا این کنترلر در زمان عرضه نتواند چنگی به دل بزند ، اما همزمان با عرضه PlayStation vr در سال ۲۰۱۶ این کنترلر به عنوان مکمل حرکتی نقش خوبی ایفا کرد و بازی های خوبی برای دارندگان آن منتشر شد.
Nintendo Wii U Gamepad (2012) این کنسول یک شکست تجاری بود، که نتوانست جای خالی نسل های گذشته خود را پر کند، کنترلرهای آن جالب و خاص بود اما برای بازی هایی که برای کنسول های مختلف طراحی شده بودند بسیار نامتعارف بود. Microsoft Xbox One (2013) مایکروسافت طرح های زیادی رو برای کنترلر این کنسول بررسی کرد ، از انتشار بوی باروت و سوختگی درهنگام بازی که تجربه بازی رو عمیق تر کن تا طرح های عجیب دیگه، اما خوشبختانه طرحی که به تولید انبوه رسید بسیار به طرح ۳۶۰ نزدیک بود با اصلاحاتی در طرح ۳۶۰ که باعث ارگونومی بهتر ، دوام بیشتر و جایگیری باطری در حالت بهتری نسبت به نسل قبل . Sony PlayStation DualShock 4 (2013) کنترلر پلی استیشن ۴ نسبت به نسل قبلی خود سبک وزن تر ، از دوام بهتری برخوردار و دکمه ها و اهرم های اون بسیار عملکرد روان و نری دارن، مهمترین بخش این محصول پد لمسی قرار گرفته بر روی این کنترلر هست که برخی از فرمان های بازی از طریق اون اجرا میشن، همچنین نورپردازی خاص اون که واکنش هایی نسبت به بازی و وضعیت شارژ داشتن که می شد باهاش ارتباط خوبی برقرار کرد. Xbox One Elite Controller (2015) دو سال پس از عرضه جهانی Xbox one مایکروسافت دست به معرفی این کنترلر زد ، بیشتر برای بازیکنان حرفه ای در بازی هایی همانند Helo 5 و Call of duty که ثانیه و صدم ثانیه در شلیک کردن و نتیجه بازی اهمیت زیادی دارد. این کنترلر همچنین به دکمه هایی در پشت به جهت دسترسی بهتر با سرعت بالاتر مجهز است، مایکروسافت با این کنترلر قصد داشت دل تعداد بیشتری از گیمرهای حرفه ای را به دست آورد. Nintendo switch joy cons (2017) کنترلرهایی بسیار ساده با سبک و سیاق قدیمی ، گویی هیچ بخشی از نوآوری های سونی و پلی استیشن برای مسئولان نینتندو جذاب نبوده ، بیشتر یادآور همان دسته های قددیمی نینتندو هستند که به پهلوی کنسول میچسبند.قابلیت جالب این کنترلر این است که قابلیت بازی چهار نفره با همین دو کنترلر وجود دارد که می تواند برای بازی های گروهی بسیار جذاب باشد. PlayStation 5 Dual sense(2020) اطلاعات زیادی در مورد این محصول سونی و مایکروسافتXbox x منتشر شده ، اما هیچ کدام بصورت قطع و یقین مورد تأیید قرار نگرفته. بیشتر به نظر میرسه همون Dual shock 4 با لباسی شبیه فیلم های علمی و تخیلی، دکمه ها و ماشه های این کنترلر به حسگرهای بازخورد لمسی مجهز شده یعنی فشار و نیرویی که شما به ماشه ها و دکمه ها وارد میکنید بستگی به اتفاقی دارد که بر روی نمایشگر رخ می دهد. همچنین این کنترلر به میکروفون داخلی مجهز شده یعنی بدون نیاز به هدست می توانید با هم تیمی های خود صحبت کنید. منبع : shortlist.com